Tien keer sneller draadloos internet via licht

Tien keer sneller draadloos internet dan nu, wie wil dat nu niet? Wellicht dat het in de nabije toekomst mogelijk wordt. Het is onderzoekers van de Fudan Universiteit Sjanghai namelijk gelukt om data via licht te versturen, in plaats van via radiogolven. Theoretisch gezien wordt het hierdoor mogelijk om draadloos internet te creëren dat maar liefst tien keer sneller is dan wat we nu gewend zijn.

Het signaal van de huidige draadloze netwerken raakt snel vervuild met andere wifi-signalen, aldus Mashable. Daarnaast hebben de elektromagnetische golven waar de huidige wifi-techniek gebruik van maakt een maximum aan bandbreedte per frequentie.

De nieuwe techniek werd twee jaar geleden al voorgesteld onder de naam Li-fi en is volgens Mashable aan een opmars bezig. Hierbij springen regulier LED lampen zo snel aan en uit dat het niet met het blote oog te zien is. Een speciale ontvanger detecteert de knippering echter wel en decodeert deze vervolgens naar data. Vanwege de hoge snelheid waarmee de LED lampen kunnen worden aan- en uitgezet wordt het mogelijk om de snelheid van het huidige draadloze internet te vertienvoudigen. Daarnaast is het mogelijk om het draadloze internet onder water te laten functioneren.

Toch is er ook sprake van één groot nadeel: het ontvangende apparaat moet zich in ‘zichtsafstand’ bevinden van de lamp die het signaal verstuurt. De golven kunnen dus niet door de muur heen, waardoor het dus niet mogelijk is om de computer in een andere kamer te plaatsen dan waar de router zich bevindt…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *