The Next Big Thing

Al jaren wordt glasvezel als ‘next big thing’ aangekondigd. Glasvezel moet onze informatie-technologie een boost geven, alleen de uitrol ervan heeft vertraging opgelopen. Glasvezel wordt gefaseerd uitgerold. Niet in één keer een landelijk netwerk maar een aaneenschakeling van steden en dorpen die zodra een bepaalde inschrijving is bereikt, beginnen met de aanleg. Nederland verglaasd. Internet vergelijken levert over het algemeen nog weinig glasvezelproviders op. Voor internet zijn de meeste van ons nog gewoon op DSL en kabel aangewezen.

Zelf de kabelaars (Ziggo en UPC), de grote concurrenten van glasvezel, nemen de term mee in hun reclame-uitingen. Zo werd Ziggo deze week nog op de vinger getikt door de reclame code commissie omdat de kabelaar het woord glasvezelnetwerk in reclames gebruikt. UPC waarschuwde de afgelopen jaren al via flyers en brieven voor glasvezel en dat de kabel de snelheden van glasvezel al lang aankan. Men is duidelijk bang voor glasvezel. En terecht, zo denk ik althans, het glasvezel is namelijk open. En openstelling van een netwerk is iets waar de kabelaars van gruwelen.

De consument heeft via de glasvezelnetwerken van Reggefiber (KPN) keuzevrijheid omdat dit een open netwerk is waarop verschillende serviceproviders diensten kunnen aanbieden. Hoewel veel aanbieders eigendom zijn van KPN, denk aan Telfort en XS4ALL, is het glasvezelnetwerk open. Dit is ook al jaren zo bij DSL maar de kabelaars hebben in hun dekkingsgebied een monopolie. Dit tegen het zere been van mogelijke nieuwe toetreders als Tele2 maar ook zeker tegen dat van de overhead. Maar vooralsnog is de kabel gesloten. En dit blijft zo als het aan spelers als UPC en Ziggo ligt.

Toch is snel internet van steeds groter belang. Nu mensen met tablet, telefoon, pc, laptop, televisie en straks misschien zelf een ijskast online zijn, zal DSL het niet lang meer volhouden. Vanuit eigen ervaring kan ik stellen dat DSL niet toereikend is om bijvoorbeeld een alarminstallatie aan te sluiten. Nu had ik ook maar 1,5 Mb/s feitelijk (terwijl 20 beloofd was). De paar Mb’s die met DSL effectief behaald kunnen worden, is simpelweg te weinig om echt mee te kunnen. De strijd zal tussen kabel en glasvezel gaan en ik verwacht glasvezel als winnaar uit de bus te komen. Al is het wel pas over een jaar of 5.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *