Samenwerkende providers: Een goed idee?

De afgelopen maanden zien we steeds meer initiatieven waarbij vaste en/of mobiele providers met elkaar gaan samenwerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gezamenlijk blokkeren van gestolen mobieltjes, de samenwerking om de verspreiding van virussen tegen te gaan en de oproep van meerdere internetproviders om geen websites meer te blokkeren (zoals bij de Pirate Bay), maar om de aandacht te vestigen op mensen die bestanden aanbieden. Deze drie voorbeelden schetsen een beeld waarbij er kan worden gesteld dat het niet altijd in het belang van de burger (dan wel consument) is wanneer providers gaan samenwerken.

Gunstige samenwerking?

De eerste twee voorbeelden die wij noemen, zijn gunstig voor alle partijen. Nu ja, het is wellicht in het nadeel van de telefoondief, maar laten we er vanuit gaan dat de meeste mensen die groep geen warm hart toe dragen. Wanneer mobiele providers op technisch vlak een smartphone kunnen uitschakelen, is dit in ieders belang. Ook als vaste providers met elkaar de samenwerking zoeken om computervirussen te bestrijden, is dit in ieders voordeel.

Of toch niet?

Dit voordeel is niet altijd even duidelijk in het laatste voorbeeld, nu providers oproepen om mensen die bestanden aanbieden (filesharers) moeten worden opgespoord. Dit zou er voor kunnen zorgen dat iedereen weer elke website kan bezoeken, maar willen we wel een prijs daarvoor betalen? Denk aan de begintijd van Napster, toen sommige Amerikanen tienduizenden dollars moesten betalen omdat ze een paar liedjes hadden gedownload. Staat dit straks ook de uploaders te wachten? Nu is het in Nederland nog toegestaan om te downloaden (met uitzondering van games en andere software), maar als dit straks strenger wordt, hebben misschien de providers al alle benodigde informatie in huis. Zonder al te veel de kant van de aluminiumhoedjes op te gaan, kun je je afvragen of het wenselijk is dat een commerciële partij (dan wel de overheid) dergelijke informatie in huis heeft.

Diezelfde vraag kun je stellen als het op de uitschakelen van mobieltjes aankomt. Er zal eerst een waterdicht systeem moeten worden ontworpen waarbij niet zomaar ieders telefoontje op afstand kan worden uitgeschakeld. Ook kan het samenwerken om virussen tegen te gaan een nadeel hebben. Ook hier lijkt het erop dat het internet steeds meer gecentraliseerd wordt, terwijl juist één van de kenmerken van het vrije internet is dat alles gedecentraliseerd is.

Kritische houding gewenst

Als providers op verschillende vlakken gaan samenwerken kan dit gunstig zijn voor de consument. Dit betekent echter niet dat elk samenwerkingsverband per se meer waarde heeft. Per geval kunnen we het beste in de gaten houden wat er met onze data gebeurt, en, -nog belangrijker-  wie deze data in handen krijgt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *