KPN in Mexicaanse handen?

Dat KPN de laatste jaren in een lastig pakket terecht gekomen is, moge duidelijk zijn. De oer-Hollandse provider moest bijna 25 procent van het personeel ontstaan, dochters verkopen en het concern zag uiteraard de inkomsten uit sms- en belverkeer drastisch teruglopen (net als bijna iedere provider overigens). KPN betaalde dit jaar, volgens analisten, 1 miljard teveel voor de 4G frequentie en als klapper op de vuurpijl lijken de investeringen in glasvezel helemaal niet zo snel terugverdiend te gaan worden als eerst werd aangenomen. Als er überhaupt geld verdiend gaat worden aan glasvezel, voorlopig lijkt de kabel een prima alternatief voor DSL en is glasvezel niet nodig.

KPN lijkt een compleet nieuwe weg te moeten gaan inslaan. Als je het mij vraagt zou KPN moeten stoppen met het eigen merk. Het merk KPN is emotieloos en roept niets op. Waar dochters XS4ALL en Telfort iets zeggen over kwaliteit en prijs en Hi de jeugd aanspreekt, slaat KPN met het eigen merk de plank compleet mis. Overpriced, weinig innovatief en stoffig. Maargoed, ik acht de kans zeer klein dat KPN het eigen merk om zeep gaat helpen. Toch moet KPN een andere weg inslaan. De telecomlandschap verandert en KPN lijkt niet snel te kunnen schakelen.

En toen kwam Carlos Slim. ‘S werelds rijkste man kreeg eerder al 30 procent van de KPN aandelen in handen. De man is goed is voor 73 miljard dollar, dus als die ergens zijn zinnen op zet… Vandaag komt het grote nieuws naar buiten dat América Móvil, het bedrijf van Carlos Slim, KPN compleet wil overnemen. De Mexicanen willen zelf gul betalen voor de resterende KPN aandelen. De koers staat nu zo rond de 2 euro van een aandeel KPN, de Mexicanen willen hier 2,40 euro voor betalen. Wat gaat KPN nu doen?

In eerste instantie laat KPN weten het bod serieus te nemen en te bestuderen. Maar moet KPN verkocht worden? Ik denk van niet. Met de verkoop van dochter E-Plus is weer wat liquiditeit gecreëerd. Verder lijken de investeringen voor de komende jaren voor een groot deel gemaakt te zijn. Moet je dan nu gaan verkopen? Dit lijkt me niet. De miljarden die in glasvezel zijn gepompt, moeten terug te verdienen zijn volgens KPN. Dit kost tijd. KPN zal deze tijd dan ook nemen. Hetzelfde geldt voor de 4G frequentie. Deze is nu in huis gehaald, dan begint dus nu de exploitatie. Het lijkt daarom niet verstandig om KPN te verkopen. Hoewel de koers van KPN er niet goed voorstaat. En dit weten de Mexicanen ook…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *