Kabel vs. KPN

Het zal niemand ontgaan zijn; UPC en Ziggo willen de krachten bundelen en samengaan tot een grote kabelaar. Dit speelt inmiddels al even maar vorige week werd duidelijk dat er eigenlijk geen bezwaren zijn tegen de fusie. De EU bemoeide zich ermee maar had eigenlijk weinig eisen. Film1 moet afgestoten worden maar daarna staat niets de fusie tussen de twee grootste kabelaars van Nederland meer in de weg. Straks hebben we dus hoogstwaarschijnlijk een kabelaar met landelijke dekking. Tot zo ver niets nieuws. Maar hoe gaan de andere ISP’s hiermee om? Wat kunnen we na de fusie verwachten?

Het Nederlands telecomlandschap kenmerkt zich door een paar grote spelers en veel kleintjes die gebruik maken van een netwerk. We kennen DSL, kabel en glasvezel. Bij DSL is KPN heer en meester. KPN wordt overigens flink door de overheid gereguleerd en moet zijn netwerk open gooien voor derden. Zo kunnen spelers als Online.nl en Tele2 bijvoorbeeld hun diensten aanbieden. KPN is een reus met bijna 16.000 man personeel. Van oudsher een staatsbedrijf maar inmiddels volledig geliberaliseerd. KPN levert DSL en glasvezel, bij die laatste lijkt de strategie niet helemaal duidelijk. De focus werd van glasvezel gehaald en verlegd naar DSL. Dit kan alleen maar met financiën te maken hebben, glasvezel loopt kennelijk niet zo hard als verwacht/gehoopt.

De kabel maakte afgelopen jaren een flinke opmars. We kennen UPC en Ziggo als de twee dominantste spelers. En hoewel ze vaak gezien worden als concurrent, is dit niet zo. Beide hebben namelijk een eigen dekkingsgebied. Niemand kan kiezen tussen UPC en Ziggo. Er is er altijd maar een te kiezen. Nu ontstaat er dus een megakabelaar.

Toch wringt de schoen ergens. Hoewel KPN best wel eens misbruik heeft gemaakt van zijn macht, heeft KPN nu toch enkele juiste argumenten tegen de megakabelaar. Waar KPN zijn netwerk jaren geleden al moest openen voor derden, is het bij de kabel nooit zo ver gekomen. Zowel UPC als Ziggo hebben na heel wat gesteggel hun netwerk niet hoeven opengooien. Zo heeft de kabel de concurrentie altijd buiten de deur weten te houden, waar DSL vanuit de overheid gedwongen werd om nieuwe toetreders toe te laten.

De fusie tussen UPC en Ziggo kan alleen goed gaan (in termen van eerlijke concurrentie althans) als er nieuwe toetreders op de kabel kunnen. Of, en dit lijkt onwaarschijnlijk, als er deregulering bij KPN plaatsheeft. Hoe dan ook, de fusie gaat veel voeten in de aarde hebben. KPN is straks niet meer de grootste. KPN heeft aan veel regels te voldoen en de glasvezelinvestering lijkt nog niet terugverdiend te kunnen worden. De kabel wint al jaren aan terrein en kan landelijk zeer snel internet leveren. De toekomst ziet er somber uit voor KPN. Het lijkt waarschijnlijk dat er een lobby op gang komt om de nieuwe kabelaar te bestoken met regulering. To be continued…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *