IJslandse startup komt met nieuwe 3D technologie

De in IJsland gevestigde startup Kula heeft een hardware-uitbreiding voor digitale spiegelreflexs camera’s bedacht waarmee je 3D-foto’s en video’s kan maken. De 3D-beelden kunnen worden weergegeven (na het converteren met de speciale software) op een 3D-televisie. De beelden kunnen ook worden omgezet in anaglyphen en bekeken worden met behulp van een 3D bril.

De hardware voor de camera, genaamd Deeper,  gaat over de spiegelreflex lens en voegt een stel spiegels toe aan weerszijden van de lens die worden gebruikt om de dubbele beelden die nodig zijn voor het 3D effect op te vangen. Küla zegt dat het genereren van een “hyper stereoscopische” het 3D effect geeft omdat de afstand tussen de spiegels groter is dan de afstand tussen het menselijke oog. Dit resulteert blijkbaar in een dieper 3D perspectief. De startup heeft voorbeeld beelden online gezet. Wie wil kan de beelden en vorderingen volgen en uit te testen. Het hebben van een 3D bril is wel een vereiste om de beelden te kunnen bekijken.

De 3D technologie blijft een relatieve niche, vergeleken met  de glorieuze 2D-scherm technologieën waar mensen voortdurend naar kijken op hun telefoons, tablets, smartwatches, tv etc etc. De 3D TV adoptie verloopt traag. Een belangrijke reden hiervoor is dat mensen hun bestaande gadget die nog in goede staat is niet willen vervangen voor het einde van de levensduur. Telefoons met een 3D display die in 2011 op de markt kwamen, zijn even snel verdwenen als verschenen omdat niemand ze simpelweg wilde hebben. Voor de gameconsoles is het verhaal wat betreft de adoptie van de 3D technologie iets gelukkiger. Fabrikanten zoals Nintendo slagen er aardig in om een stukje van de markt te veroveren en verwachten dit jaar meer dan vijf miljoen stuks van het nieuwe model Nintendo 3DS te verkopen.

Het bekijken van 3D content kan zo nu en dan leuk zijn maar is niet van levensbelang. Hierdoor is het niet nodig om een upgrade aan je toestel uit te voeren. Het idee van Kula om een 3D functie aan een 2D toestel toe te voegen, heeft daarom veel potentie. Het blijft echter te bezien of de eetlust van de 3D content generatie hongerig genoeg is om de financiering van de startup rond te krijgen.

Als de startup wordt gefinancierd zal het opzetstuk voor de lens ogenschijnlijk standaard geleverd worden in  Ø77mm diameter. Het opzetstuk stal ook verkrijgbaar worden in de maten Ø52, Ø62, Ø67 en Ø72 mm. Kula belooft een prijzen vanaf €59 en de mogelijkheid  om in september al te kunnen verzenden als de financiering van de startup rond komt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *