Geen concurrentie? Omhoog die prijs!

UPC en Ziggo gaan samen. De kogel is al maanden door de kerk. Er waren geen grote bezwaren van concurrentiewaakhonden, alleen Film1 moest worden afgestoten. Iets wat zonder slag of stoot snel werd gedaan. Er ontstaat dus nu een enorm kabelbedrijf dat ruim 92 procent van Nederland van breedbanddiensten kan voorzien. Internet, telefonie en televisie via de kabel levert snelheid en veelzijdigheid op. Iets wat DSL tot op de dag van vandaag niet kan evenaren. De propositie van de nieuwe kabelaar kent in zekere zin geen concurrentie. Ergens is dat anno 2015 en in Nederland wel apart te noemen.

Al jaren wordt er op nationaal en Europees niveau ‘gestreden’ voor meer concurrentie, in welke branche dan ook. Neelie Kroes wordt steevast als voorvechter van de vrije markt en de concurrentie gezien. Zo zijn er in Nederland regels voor energie en telecom waarbij netwerkbeheerders verplicht worden hun netwerk open te stellen. Zo kan dus een bedrijf als NL Energie energie kan aanbieden zonder zelf energie op te wekken of een eigen netwerk te hebben. Hetzelfde geldt voor KPN. Deze provider moet al sinds jaar en dag zijn netwerk openstellen voor andere aanbieders als Tele2 en Online.nl. Regulering zorgt dus voor mogelijkheden voor nieuwe toetreders. Behalve op de kabel…

Ziggo en UPC hebben nooit concurrenten toe hoeven laten op de kabel. Na veel getouwtrek hoefde de kabel in 2012 toch niet open nadat eerst bepaald was de kabel open te stellen. Nu de twee bedrijven fuseren ontstaat er een enorm bedrijf (groter dan KPN) met een eigen netwerk dat niet opengesteld hoeft te worden. En dit merken we nu al. Ziggo gooit per 1 april prijzen omhoog. Bij sommige pakketten stijgt de prijs met 6 procent. Had dit ook gebeurd als er concurrentie was? Waarschijnlijk niet. Ziggo voelt zich niet genoodzaakt prijzen naar beneden bij te stellen. En waarom zouden ze? De klant die voor snel internet gaat kan vaak nog niet naar glasvezel en DSL voldoet niet. Er is geen concurrentie op de kabel dus een hogere prijs wordt gewoon betaald.

Het lijkt onvermijdelijk dat er regulering op komst is. Overheid en concurrentie zal hierop aan gaan sturen. KPN gaf het startsein al. De telecomreus (binnenkort niet meer de grootste) wil of regulering voor Ziggo of deregulering voor zichzelf.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *