Een privé glasvezel verbinding

Het uit Twente afkomstige Trent Holding groeit flink met zijn privénetwerken voor glasvezel. Nederland doet het momenteel dan ook bijzonder goed als het om glasvezel gaat. Het had én heeft nog steeds een flinke voorsprong. De vraag naar snellere internetverbindingen in Nederland blijft alsmaar groeien.

Bij Trent wordt er voor iedere afnemer een eigen glasvezelverbinding aangelegd, dit in tegenstelling tot bij concurrenten als Ziggo en UPC. Hier moeten klanten een verbinding met elkaar delen, iets dat sommige afnemers zich niet kunnen permitteren.  Denk bijvoorbeeld maar aan ziekenhuizen, accountants en advocatenkantoren, zij willen niet afhankelijk zijn van het totale netwerk en baas zijn over de eigen infrastructuur.  Het risico op storingaen is bij een privé glasvezelverbinding stukken kleiner doordat er geen gebruik wordt gemaakt van storingsgevoelige apparatuur die de datacapaciteit onder klanten verdeeld. Daar komt bij dat het direct duidelijk is waar het probleem zich precies bevindt wanneer er zich een storing voordoet.

Hele wereld moet worden verglaasd

Verwacht wordt dat de glasvezelmarkt in de toekomst verder groeit, mits er geen rare dingen gebeuren natuurlijk. Volgens Been, directeur van Trent, moet de hele wereld worden verglaasd. Als er eenmaal een netwerk van het bedrijf is aangelegd, is het voor concurrenten als KPN en Ziggo niet meer zo interessant er ook te graven. Volgens hem is het dan verstandiger om een stukje van het netwerk bij hem te huren. Daarnaast sluiten zakelijke klanten vaak voor 3 of 5 jaar een contract af en voor slechts één klant gaat KPN uiteraard geen glasvezelnetwerk aanleggen.

Verwacht wordt dat UPC en Ziggo ooit samengaan en ook KPN is een gewillige overnameprooi. Ook bij het Twentse Trent kloppen geregeld geïnteresseerde investeerders aan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *