Concurrentie internetproviders

In Nederland kennen we aardig wat internetproviders, althans zo op het eerste gezicht. Het aantal DSL providers ligt zo rond de 20, kabel rond de 5 en glasvezel maakt momenteel een opmars door waarbij er veel lokale initiatieven worden opgezet. Kijk je beter naar de providers dan valt de concurrentie mee. Woon je in Utrecht? Dan heb je 1 kabelprovider, namelijk Ziggo. Glasvezel ligt er nog niet, of nog niet tot aan de woning (FttH) en houd je dus alleen een ruime keus in DSL providers.

Dit is vreemd. In een land waar concurrentie zo bevorderd wordt en waar providers netwerken moeten openstellen, is het eigenlijk bedroevend gesteld met de concurrentie op providermarkt. Alleen op het gebied van ADSL is er concurrentie maar de differentiatie zit hem vooral in prijs. Nu is prijs van groot belang maar een slecht product voor een lage prijs vind ik niet interessant. En ja, ADSL noem ik dus een slecht product. Een dienst die een maximum snelheid van 20Mb/s zegt te hebben en in de praktijk nog geen 6 Mb/s haalt, neigt naar oplichting. Er is op de ADSL markt bijna geen verschil meer waar te nemen. Allemaal leveren ze tot 20Mb/s, gratis draadloze modems en gratis tv hardware.Vaak is de hardware zelfs nog exact hetzelfde bij de verschillende providers . ADSL = ADSL, het maakt niet uit hoe ze dit verpakken, men zit op het netwerk van KPN.

De openstelling van de kabel is mislukt, to say the least. Dit is jammer. Kabelaars zijn namelijk pure monopolisten. Er is geen stad of dorp in Nederland waar je keuze hebt uit meer dan 1 kabelaar. Het is vaak of UPC of Ziggo. En dan zijn er ook nog een paar kleinere spelers zoals Caiway en Delta. Maar in Utrecht kan ik niet kiezen tussen Ziggo en UPC, ik ben puur op Ziggo aangewezen. De openstelling van de kabel was een goed idee. Maar omdat glasvezel het toverwoord was, mocht er niet meer in kabel worden geïnvesteerd. Nederland moest naar glasvezel. Nu blijkt de kabel een prima alternatief voor glasvezel te zijn. De kabel kan nu al 200Mb/s leveren en bovendien ligt de kabel bijna overal. Dit is anders voor glasvezel.

En aangezien glasvezel ook in mijn geval nog niet tot mijn huis ligt, blijft het voor mij Ziggo. Vrij kansloos als je het mij vraagt. ADSL functioneert niet, glasvezel ligt hier niet en dus heb ik keuze uit letterlijk 1 provider, namelijk Ziggo. Nu doet Ziggo het absoluut niet verkeerd. Snel internet (waarbij snelheden ook daadwerkelijk haalbaar zijn), HDTV, goedkoop bellen, etc, etc. maar het zou fijn zijn als er concurrentie was. Ziggo is prijzig en stunt niet met prijzen of acties. Waarom zouden ze? Ze hebben immers vaak geen concurrentie. Misschien wordt het tijd om in te zien dat de kabel het heeft gewonnen in Nederland en dat concurrentie op de kabel hoognodig is. De hele glasvezellobby heeft weinig uitgehaald. Zelf er ligt er glasvezel FttH dan stapt men niet over.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *